حجتالاسلام محمدحسین کتابچی امام جمعه سلفچگان قم در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره مبانی وحدت در جامعه اسلامی با اشاره به آیات و روایات گفت: اسلام، جامعه را شبیه یک انسان میداند و به آن نگاه ویژهای دارد؛ یعنی جامعه اینگونه به هم پیوسته است که جامعه اسلامی باید شبیه یک تن واحد باشد و همه در کنار هم شبیه یک انسان زندگی کنند که این انسان یا جامعه اسلامی در کنار هم آثاری را دارد.
وی افزود: این انسان بودن یعنی، جامعهای که زنده است و دارای حیات است، میتواند شبیه یک انسان مرگ داشته باشد، میتواند سعادت و خوشبختی داشته باشد، میتواند شقاوت و بدبختی داشته باشد؛ جامعه میتواند ظالم یا عادل باشد. به طور دقیق هر چه میشود بر یک انسان بار کرد، میتوان آن را بر جامعه اسلامی هم بار کرد؛ از این رو جامعه بر اساس این نگاه باید متحد و به هم پیوسته باشد؛ چون باید در یک بدن و یک جسم اعضا با هم هماهنگ باشند؛ منتها این هماهنگی در یک انسان مشروط بر این است که تمامی اعضا حول محور عقل باشد و از عقل تبعیت کند، در نتیجه به وحدت حقیقی و وحدت مد نظر اسلام خواهد رسید.
امام جمعه سلفچگان به مبانی وحدت اشاره کرد و تصریح کرد: تشریع احکام اجتماعی اسلام بر مبنای وحدت است؛ اگر نظر اسلام وحدت نباشد، تشریع احکام اجتماعی اسلام دارای خلل میشود؛ اسلام نماز را بر مبنای وحدت تشریع میکند، زیرا اصل در نماز اقامه آن به جماعت است، زیرا در این جماعت یکپارچگی و به هم پیوستگی معنا و مفهوم پیدا میکند و وحدت واقعی شکل میگیرد.
استاد حوزه ادامه داد: حتی وقتی در سوره حمد، ایاک نعبد را قرائت میکنیم، یعنی به صورت متکلم مع الغیر است، ایاک نستعین هم این را نشان میدهد؛ در تفاسیر میگویند که اصل نماز باید به جماعت باشد و این الفاظ برای نماز جماعت است؛ این جماعت یعنی وحدت بین مسلمانان. مناسک دیگر اسلام مانند حج هم همگی مسلمانان را به سوی جامعه عبودی متحد دعوت میکند؛ یک ماه حج متحدانه، به نماز عید فطر، یکپارچگی مسلمین ختم میشود.
حجتالاسلام کتابچی تصریح کرد: خداوند متعال از ما این وحدت را میخواهد، بنابراین شکی در آن نیست که رضای الهی در اتحاد، وحدت و محوریت قرآن است؛ اگر قرار است که قرآن محور باشد، بنابراین رضای الهی در این اتحاد و یکپارچگی است؛ احکام و آیات هم همگی در این راستا قرار دارد.
وی با اشاره به حدیثی از امام عسکری (ع) مبنی بر نماز خواندن با اهل سنت و تشییع امواتشان و مانند اینها افزود: در نهایت امام عسکری (ع) میفرماید این رفتار باعث میشود که بگویند «این شیعه است»؛ ایشان از مردم میخواهند که یکپارچگی، مودت، محبت و حضور در کنار دیگر مسلمانان را داشته باشیم.
استاد حوزه علمیه درباره نقش نخبگان در ایجاد وحدت با اشاره به روایت «الناس علی دین ملوکهم» تصریح کرد: مردم بر آئین و روش فرمانروایان و حاکمان خود عمل میکنند؛ به قطع چنین است که اگر در جامعه نخبگان و بزرگان و حاکمان مبنای وحدت را قبول و باور داشته باشند و حرکت و مبنایشان بر مبنای وحدت باشد، مردم هم در همان راستا حرکت میکنند.
امام جمعه سلفچگان شک و شبهههای جزئی کنونی در وحدت را به دلیل تشکیک برخی از بزرگان اسلامی عنوان کرد و گفت: اگر نخبگان توجیه باشند و حرکتشان بر پایه وحدت باشد، مردم نیز آن مسیر را طی خواهند کرد.
نظر شما